فهرست مطالب

تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران - سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1399)

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 72، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعودرضا حبیبی*، سعید مهدوی، وحید پزشکی، فرشید نیرومند، حسین فامیلیان صفحات 219-231

    این تحقیق باهدف بررسی تاثیر تیمار قلیایی باگاس با هیدروکسید سدیم بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته فیبر نیمه سنگین (MDF) انجام شده است. ماده لیگنوسلولزی مورد استفاده باگاس مغز زدایی شده به روش مرطوب و انبارداری شده به روش تر بود. عملیات پخت برای تهیه الیاف در یک دیگ پخت 10 لیتری با نسبت وزنی مایع پخت به ماده لیگنوسلولزی 10 به 1 انجام شد. مقدار مصرف هیدروکسید سدیم 0، 4 و 5 درصد بر اساس وزن خشک باگاس در نظر گرفته شد. درجه حرارت و زمان پخت به ترتیب 170 درجه سانتیگراد و 5 دقیقه بود. برای تصویربرداری از الیاف باگاس حاصل از تیمارهای مختلف، از میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین استفاده گردید. مقدار ترکیبات شیمیایی نمونه های باگاس شامل هولوسلولز و لیگنین تعیین شد.pH مایع پخت هر یک از تیمارها قبل و پس از فرآیند پخت اندازه گیری شد. برای ساخت تخته فیبر نیمه سنگین از چسب اوره فرمالدهید استفاده شد. مقدار مصرف چسب فوق 12 درصد (براساس وزن خشک الیاف)، بود. ویژگی های خمشی (مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته)، مقاومت چسبندگی داخلی و خواص جذب آب تخته ها به ترتیب بر اساس روش های استاندارد EN-310، EN-319 و EN-317 تعیین شدند. نتایج نشان داد، در هنگام استفاده از 4 درصد تیمار قلیایی، کمترین خردشدگی و لهیدگی در الیاف دیده شد. با افزایش مصرف سود، مقدار لیگنین باگاس کاهش و مقدار هولوسلولز، افزایش یافت. دانسیته حجمی الیاف با افزایش درصد سود افزایش یافت. با افزایش مقدار سود تا 4 درصد ابتدا مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی افزایش و سپس با افزایش 5 درصدی سود این مقاومت ها کاهش یافت. همچنین با افزایش مقدار سود تا 4 درصد واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت کاهش و سپس با افزایش 5 درصدی سود این ویژگی افزایش یافت.

    کلیدواژگان: تیمار قلیایی، باگاس، پخت، چسب
  • پانته آ عمرانی*، حمیده عبدل زاده، محسن عابدی صفحات 232-245

    هدف از این پژوهش، بررسی عملکرد اتصال های گوشه ای فارسی (L شکل) مقاوم سازی شده با پلیمر تقویت شده با الیاف (FRP) در ناحیه حداکثر تنش تحت بارگذاری فشاری قطری می باشد. در این راستا عملکرد سازه ای اتصال های گوشه ساخته شده از دو گونه چوبی راش و نراد با کامپوزیت های تقویت شده با یک و دو لایه از الیاف کربن و شیشه در ماتریس پلیمری اپوکسی مقاوم سازی شده و مورد بررسی قرار گرفتند. پس از ساخت اتصال های فارسی با کمک دوبل چوبی و چسب پلی وینیل استات، اتصال ها با کامپوزیت های FRP تقویت شده و سپس تحت بارگذاری فشاری قطری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که لایه های تقویت کننده از باز شدن اتصال تحت بار جلوگیری می کنند، ولی با افزایش بار با جدا شدن الیاف از سطح چوب و یا شکست اعضا در محل دوبل ها به دلیل تمرکز تنش، گسیختگی در اتصال رخ داده است. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر مستقل گونه اعضای اتصال و تعداد لایه الیاف در سطح اعتماد 95 درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که استفاده از چوب راش در مقایسه با چوب نراد، کامپوزیت های تقویت شده با الیاف کربن نسبت به الیاف شیشه و همچنین استفاده از 2 لایه الیاف نسبت به 1 لایه الیاف، برای مقاوم سازی اتصال ها عملکرد بهتری داشته اند. اتصال های ساخته شده از چوب راش و مقاوم سازی شده با کامپوزیت های تقویت شده با 2 لایه از الیاف کربن، بهترین عملکرد را تحت بارگذاری فشاری قطری از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: تنش مرکب، اتصال گوشه، پلیمرهای تقویت شده با الیاف، رزین اپوکسی، پلی وینیل استات
  • یحیی همزه*، شایان برزگر، سحاب حجازی، سهیلا ایزدیار صفحات 246-258

    پرکننده های معدنی از نظر مقداری دومین مواد مورد استفاده در کاغذسازی هستند که همواره تمایل زیادی به افزایش مقدار آنها برای بهبود خواص نوری و کاهش قیمت کاغذهای چاپ و تحریر وجود داشته است. در این تحقیق، برای افزایش مقدار پرکننده در کاغذ، سیلیکات کلسیم با روش رسوب گذاری درجا در الیاف رنگ بری شده باگاس بارگذاری شد. اثر دمای واکنش بر مقدار بارگذاری و رسوب سیلیکات کلسیم در سطح و داخل الیاف با استفاده از اندازه گیری میزان خاکستر، طیف سنجی XRD، تصویربرداری SEM و آنالیز EDX بررسی و تحلیل شد و در پایان، اثر این روش استفاده از پرکننده ها بر خواص فیزیکی و مقاومتی خمیرکاغذ بررسی شد. نتایج اندازه گیری خاکستر نشان داد که با روش استفاده شده سیلیکات کلسیم به خوبی در سطح و حفرات الیاف رسوب کرده است و با افزایش دمای واکنش، مقدار بارگذاری سیلیکات کلسیم در الیاف بیشتر شده است. طیف-سنجی XRD تشکیل رسوبات سیلیکات کلسیم و کربنات کلسیم را تایید کرد و تصویربرداری SEM نشان داد که مواد معدنی در سطح و در حفرات داخلی الیاف رسوب کرده اند. آنالیز EDX حضور عناصر سیلیس و کلسیم در الیاف تیمارشده را تایید و نشان داد ذرات معدنی رسوب گذاری شده در سطح الیاف ابعادی از 100 نانومتر تا 3 میکرون دارند. در یک گراماژ ثابت 80 گرم بر متر مربع، افزایش مقدار الیاف تیمارشده در کاغذ دست ساز سبب افزایش روشنی و دانسیته ظاهری و کاهش ماتی و مقاومت های کاغذ شده است.

    کلیدواژگان: باگاس، پرکننده، رسوب درجا، سیلیکات کلسیم، خواص مقاومتی کاغذ
  • سعید مهدوی* صفحات 259-270

    این تحقیق با هدف رفع مشکلات زیست محیطی ایجاد شده در اثر رنگبری خمیرکاغذ باگاس با هیپوکلریت سدیم در کارخانه کاغذسازی پارس انجام شد. به این منظور از توالی رنگبری بدون کلر عنصری OQPD(EP) استفاده شد. خواص خمیرکاغذ حاصله با کاغذ دست ساز تهیه شده از خمیر کاغذ رنگبری نشده (شاهد) و برخی خواص خمیرکاغذ رنگبری شده باگاس در کارخانه کاغذسازی پارس مقایسه شد. نتایج نشان داد که افزایش مدت زمان رنگبری خمیرکاغذ از 30 تا 120 دقیقه با اکسیژن، تاثیر معنی داری بر درجه روشنی خمیرکاغذ نداشته است، اما دانسیته، مقاومت به ترکیدن و پاره شدن کاغذ کاهش یافته است. رنگبری خمیرکاغذ با انجام توالی O1QP3D(EP) نسبت به نمونه شاهد با درجه روشنی اولیه 39% ایزو، منجر به تولید خمیرکاغذی با درجه روشنی حدود 75% ایزو شد. با انجام توالی رنگبری O1QP3D(EP)، مقاومت های کاغذ دست ساز ساخته شده در محدوده کاغذ تجاری رنگبری شده باگاس و استاندارد ملی ایران (4120) است. استفاده از توالی رنگبری مذکور برای خمیرکاغذ سودای باگاس، علاوه بر مزیت های زیست محیطی حاصله (مثل کاهش آلودگی ها)، منجر به ساخت کاغذی با ویژگی های فیزیکی، نوری و مکانیکی قابل قبولی شده است. لذا، توالی مذکور برای جایگزینی با روش رنگبری فعلی مورد استفاده در کارخانه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: باگاس، خمیرکاغذ سودا، رنگبری بدون کلر عنصری، خواص کاغذدست ساز
  • منا شایسته کیا، حبیب الله خادمی اسلام*، بهزاد بازیار، حسین رنگ آور، حمیدرضا تقی یاری صفحات 271-282

    در این تحقیق اثر نانو کریستال سلولز بر خواص کاربردی صفحات چوب سیمان بررسی شد. عوامل متغیر درصد نانو که در (پنج سطح 0، 1/0، 2/0، 5/0 و 1 درصد)، وزن سیمان و همچنین نسبت اختلاط خرده چوب با سیمان که در سه سطح (1 به 3، 1 به 5/3 و 1 به 4) برابر وزن خشک سیمان بود. از خرده چوب صنوبر و سیمان پرتلند نوع 2 به عنوان عوامل ثابت استفاده شد. به طور کلی 15 تیمار و از هر تیمار 3 تکرار ساخته شد. تهیه نمونه مطابق با استاندارد (DIN/EN 634) و اندازه گیری خواص فیزیکی و مکانیکی از جمله مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته مطابق با استاندارد (DIN/EN 310)، چسبندگی داخلی مطابق با استاندارد (DIN/EN 319)، واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب مطابق با استاندارد (DIN/EN 317) انجام شد. افزایش نانو کریستال سلولز باعث بهبود مقاومت های فیزیکی و مکانیکی گردید. تصاویر میکروسکوپی SEM برای بررسی خواص ریزساختاری چندسازه از نمونه ها تهیه شد. تصاویر نشان داد که با افزودن نانو کریستال سلولز در هم رفتگی مواد نانو کامپوزیت ها بهبود یافت ودر نتیجه خواص مکانیکی و فیزیکی افزایش یافت.

    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، تخته چوب سیمان، نانو کریستال سلولز، کامپوزیت، سلولز، خرده چوب صنوبر
  • رامین ویسی*، بهروز ملکیان، مسیح مسعودی فر صفحات 283-293

    این تحقیق با هدف شناسایی و مقایسه یون های فلزی و ترکیبات آلی موجود در چوب و پوست توت انجام شد. به همین منظور نمونه های آزمونی ازگونه توت منطقه جنگل داری نوشهر به صورت تصادفی انتخاب گردید. سپس طبق آزمون های استاندارد TAPPI از چوب و پوست این گونه آرد و خاکستر تهیه شد. برای تعیین یون های فلزی، ابتدا با کمک اسید نیتریک 65 درصد، مواد محلول موجود در خاکستر نمونه ها جداسازی و برای شناسایی از دستگاه جذب اتمی استفاده گردید. نتایج مربوط به یون های فلزی نشان داد که چوب توت نسبت به پوست آن دارای میزان جذب یون روی بیشتر، مس مشابه، ولی منگنز و آهن کمتر می باشد. سپس مواد استخراجی توسط حلال استن از آرد چوب جداسازی گردید و باقیمانده مواد استخراجی به داخل یک ویال شیشه ای منتقل و به آن واکنشگر BSTFA اضافه شد. نمونه ها بعد از آماده سازی به دستگاه GC-MSتزریق شدند. برای شناسایی ترکیبات نیز از دیاگرام زمان بازداری، محاسبه ضریب کواتس و جدول آدامز استفاده گردید. نتایج حاصل از GC-MS نشان داد که در پوست توت 30 ترکیب قابل شناسایی است، به طوری که بتا-توکوفرول (86/40 %)، بیس(2-اتیل هگزیل)فتالات (2/11%)، 9و12-اکتادکانوییک اسید (12/9 %) و تری فنیل فسفین (82/9 %) به عنوان مهمترین ترکیبات هستند. همچنین در درون چوب توت 93 ترکیب وجود دارد، به طوری که ریزورسینول (47/79 %)، متیل دی فنیل متان (06/12 %)، p - زایلان (06/0 %) و جبرلین A3 (15/0 %) به عنوان مهمترین ترکیبات می باشند. برخی از این ترکیبات می توانند اهمیت زیادی در مصارف و دوام چوب توت داشته باشند. مقایسه کروماتوگرام ها نیز نشان داد که ترکیب 1و2- بنزن دی کربوکسیلیک اسید به صورت مشترک در چوب و پوست توت وجود دارد.

    کلیدواژگان: توت، یون فلزی، جذب اتمی، طیف سنجی جرمی، کروماتوگرافی گازی، ترکیبات آلی
  • پانته آ عمرانی*، حمیده عبدل زاده، علی ادب صفحات 294-305

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر پلیمر تقویت شده با الیاف (FRP) بر مقاومت اتصال های چوبی T شکل، تحت بار کششی بوده است. در این راستا اتصالهای T شکل از گونه های چوبی راش و صنوبر ساخته شد و با تقویت ماتریس های پلیمری اپوکسی و وینیل استر، کامپوزیت ها با کمک 1 تا 2 لایه از الیاف کربن و شیشه، مقاوم سازی شدند. اعضای اتصال به کمک دوبل های چوبی و چسب پلی وینیل استات ساخته شدند و سپس توان نگه داری اتصال های تقویت شده مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان دادند که اثر مستقل گونه اعضای اتصال، نوع رزین و تعداد لایه الیاف در FRP بر توان نگه داری اتصال های ساخته شده در سطح 5 درصد معنی دار بودند. نتایج نشان دادند توان نگه داری اتصال های ساخته شده با گونه راش نسبت به گونه صنوبر بیشتر بود. بررسی تاثیر تعداد لایه ها نشان داد که توان نگه داری اتصال های تقویت شده با دو لایه از الیاف کربن و شیشه بیشتر از یک لایه است. نتایج بررسی FRPها نشان داد، استفاده از ماتریس اپوکسی در مقایسه با ماتریس وینیل استر نتایج بهتری را دربردارد. علاوه بر این، الیاف کربن کارایی بهتری را در مقایسه با الیاف شیشه به عنوان عوامل تقویت کننده نشان دادند. بر اساس نتایج بهترین تیمار، اتصال هایی از چوب راش و مقاوم سازی شده با کامپوزیتی از ماتریس اپوکسی و تقویت شده با دو لایه از الیاف کربن بود.

    کلیدواژگان: اتصال های چوبی، پلیمر تقویت شده با الیاف (FRP)، اتصال T شکل، راش، صنوبر، توان نگه داری
|
  • Masoudreza Habibi *, Saeed Mahdavi, Vahid Pezeshki, Farshid Niromand, Hossein Familian Pages 219-231

    This study was carried out to investigate the effect of Bagasse alkaline treatment (hydroxide sodium) on Medium Density Fiberboard (MDF) properties. For this purpose, wet depitted and storage bagasse was used. Cooking process was done for fibers preraring in 10 liters digester. Liqure to bagasse ratio was 10 to 1. Hydroxide sodium content was 0%, 4% and 5% based on oven dry weigth of bagasse. Cooking time and temperature were 5 min and 170 centigrade respectively. Fiber slides were obtained by using optical microscope. Chemical components such as holocelloulose and lignin contents were determined. Liqures pH was mesearued before and after cooking. Urea formaldehyde resin was used for MDF producing. Resin content was 12% based on oven dried bagasse. Bending properties (MOR & MOE), internal bonding and thickness swelling of the boards were determined based on EN-310, EN-319 and EN-317 respectively. The results showed that when using 4% alkaline treatment, were seen the minimum fibers cutting and crusing. With increasing of hydroxide sodium content, lignin content decreased and holocelloulose increased. Bulk density increased when increasing hydroxide sodium content. The maximum MOR, MOE and internal bonding of the boards were obtained in 4% hydroxide sodium content. Also thickness swelling of the boards was minimum.

    Keywords: Alkaline treatment, Bagasse, Cooking, Resin
  • Pantea Oimranin *, Hamideh Abdolzadeh, Mohsen Abedi Pages 232-245

    The aim of this study was investigation of the performance of mitered corner joints (L-shaped) reinforced by fibers reinforced polymer (FRP) at maximum stress area under diagonal compression loading. In This way, structural performance of constructed corner joints of two species of beech and fir reinforced by fiber reinforced polymer at polymeric matrix of epoxy with one and two layer of carbon and glass fibers and were investigated. After construction of the mitered joints with wooden dowel and polyvinyl acetate adhesive, the joints were reinforced with FRP composites and then were subjected to diagonal compression loading. Results have indicated that reinforcing layers prevent joint opening, however, failure was occurred at the joint by peeling fibers from wood surface or members fracture near the joints by stress concentration. The results of variance analysis showed that the independent effect of species of joint members and numbers of fibers layer were significant at 95% confidence level. The results showed that use of beech wood in comparison with fir wood, composites reinforced by carbon fibers compared to glass fibers, as well as the use of two layers of fiber compared to 1 layer of fibers, exhibited better performance in constructed joints. The joints made with beech wood and reinforced with 2 layers of composites reinforced by carbon fibers showed the best performance under diagonal compression loading.

    Keywords: Corner joint, Fiber reinforced polymers, stress carrying capacity, epoxy resin, polyvinyl acetate
  • Yahya Hamzeh *, Shayan Barzagar, Sahab Hadjazi, Soheila Izadyar Pages 246-258

    Mineral fillers are the second most important elements used in papermaking. Increasing filler content in writing and printing papers without decreasing the mechanical properties is always desired for enhancing the optical and printing properties and cost effective papermaking process. In this study, to increase the filler content in paper, calcium silicate was loaded by in situ precipitation on bleached bagasse fibers. The effect of reaction temperature on the loading and precipitation of calcium silicate on fibers was investigated using ash content measurement, XRD spectroscopy, SEM imaging and EDX analysis. Finally, the effect of treated pulp content on the physical and mechanical properties of pulp was investigated. Ash measurement results showed that calcium silicate precipitation in bleached bagasse fibers was achieved and the amount of calcium silicate loading increased with increasing the reaction temperature. XRD spectroscopy confirmed the formation of calcium silicate and calcium carbonate, and their precipitation in cell walls, lumen and interior spaces of the bleached bagasse fibers was confirmed by SEM imaging. The precipitated minerals on the fiber surface consisted of particles with various diameters. The EDX analysis confirmed the presence of silica and calcium in the treated fibers. With the constant basis weight of 80 g/m2, brightness and apparent density increased significantly, however the paper strength decreased by increasing the content of treated fibers in handsheet paper.

    Keywords: Bagasse, filler, in-situ precipitation, calcium silicate, strength properties of paper
  • Saeed Mahdavi * Pages 259-270

    The aim of this study was to solve the environmental problems caused after the bleaching of bagasse pulp by hypochlorite sodium in Pars paper mill. For this purpose, ECF bleaching method was used by performing OQPDEP sequence. The properties of bleached paper were compared to the bagasse unbleached paper as control and some paper properties that made from bagasse bleached pulp by EH sequence in Pars paper mill. The results showed that increasing the bleaching time of bagasse pulp from 30 to 120 minutes by oxygen had no significant effect on paper brightness, but paper density, burst and tear indices decreased. Pulp bleaching by O1QP3D(EP) sequence compared to bagasse unbleached paper led to the paper brightness of about 75% ISO that is about 5% ISO more than the Pars commercial bleached paper. Paper strengths were similar to Pars commercial paper made of soda bagasse and the national standard of Iran (ISIRI 4120). Soda pulp bleaching using O1QP3D(EP) sequence has led to acceptable physical, optical and mechanical properties in addition to environmental benefits such as reduce pollution. So, it is recommended to replace the current bleaching method of Pars paper mill by the mentioned sequence.

    Keywords: Bagasse, Soda pulp, elemental chlorine-free bleaching, handsheet properties
  • Mona Shayestehkia, Habibollah Khademi Eslam *, Behzad Baziyar, Hossein Rangavar, Hamid Reza Taghiyari Pages 271-282

    Abstract In this research, the effect of cellulose nanocrystals on the functional properties of wood cement composite panels has been investigated. Variable factors in this research are the percentage of nano in (five levels of 0, 0.1, 0.2, 0.5 and 1%), the weight of cement and also the ratio of mixing wood chips with cement in three levels (1 to 3, 1 To 3.5 and 1 to 4) dry weight of cement. In this research, poplar wood and Portland cement type 2 have been used as fixed agents. In total, 15 treatments and 3 replicates of each treatment were made. Preparation of sample in accordance with the standard (DIN / EN 634) and measurement of physical and mechanical properties including flexural modulus, modulus of elasticity in accordance with the standard (DIN / EN 310), internal adhesion in accordance with the standard (DIN / EN 319), thickness swelling after 2 and 24 hours of immersion in water was performed according to the standard (DIN / EN 317). Increased cellulose nanocrystals improved physical and mechanical strength. SEM microscopic images were taken from the samples to examine the microstructural properties of the composite. In the pictures, it was found that by adding cellulose nanocrystals, we see an improvement in the disintegration of nanocomposite materials and as a result, an increase in mechanical and physical properties.

    Keywords: Cellulose Nanocrystal, CELLULOSE, Populus Strands, Portland cement, Wood cement board nanocomposite
  • Ramin Vaysi *, Behrooz Malekian, Masih Masoudifar Pages 283-293

    The aim of this study was accomplished on identification and comparison of chemical compounds in heart wood and bark of mulberry tree. For this purpose, the samples were chosen randomly from heart wood and bark of mulberry tree in Nowshahr's forest region. Then, flour and ash were provided from heart wood and bark of mulberry tree by TAPPI standards. For measured metallic ions, first the mineral compound of ash dissolved by 65% nitric acid and for its identified by atomic absorption method. The results showed that zinc ion in heart wood of mulberry tree was more than its bark, but manganese and iron ions were lower and its cupper ion was same. Then extractives were separated from wood flour by acetone and extractives residue transferred to glass vial and was added BSTFA reactive agent to it. After samples prepared, samples were injected to the GC/MS device for it analysis. Identification of compounds was done by retention time of each compound, calculation of Quats index and Adams table. The result of GC-MS showed that there are 30 compounds in bark of mulberry tree, that beta-Tocopherol(40.86%), bis (2-ethylhexyl)phthalate(11.2%), 9,12-Octadecadienoic acid(9.12%) and Triphenyl phosphine(9.82 were important components. 93 components identified heart wood of mulberry tree that resorcinol(79.47), methyl diphenyl methane(12.06%), p-xylene(0.06%) and gibberllin A3 (0.15%)di-limonene, as important components. These compounds can very important in durability and consumption its. Comparison of chromatograms showed that 1,2-benzenedicarboxylic acid was exists as a common components in heart wood and bark of mulberry tree.

    Keywords: Mulberry tree, Metallic Ions, Atomic absorption, Mass spectrometry, Gas chromatography, Organic compounds
  • Pantea Omrani *, Hamideh Abdolzadeh, Ali Adab Pages 294-305

    The aim of this research was investigating the effect of fiber reinforced polymer (FRP) on the strength of T-shaped wooden joints under tension load. In this regard, T-shaped joints were constructed with beech and poplar species and were reinforced with 1 and 2 layer of carbon and glass fibers reinforced epoxy and vinylester polymers of composite. Joint members were assembled by used of wooden dowels and polyvinyl acetate adhesive and then withdrawal resistance of reinforced joints were studied. Results of variance analysis showed that the independent effect of species of joint members, resin type and number of fiber layers at FRPs was significant at 5% level. Results have indicated that withdrawal resistance of joints constructed with beech species was more than the poplar species. The investigation of the effect of number of layers showed that the withdrawal resistance of the joints reinforced by two layers of carbon and glass fibers was more than one layer. Results of FRPs investigation indicated that use of epoxy matrix in comparison with vinyl ester matrix exhibited better results. In addition, carbon fibers have shown better performance than glass fiber as reinforcing agents. According to the results the best treatment was the joints of beech wood and reinforced by composites with epoxy matrix and reinforced with two layers of carbon fibers.

    Keywords: Wooden joints, Fiber Reinforced Polymers (FRP), T-shaped joint, beech, Poplar, Withdrawal resistance